Kas yapmak amacı ile kullanılan takviyeler birçok kişi tarafından araştırılmakta ve kişiler internet ortamları aracılığı ile doğru bilgilere ulaşmaya çalışmaktadırlar.
Vücut içerisinde kas yapımını gerçekleştirmek amacı ile izlenebilen 3 yol bulunmaktadır. Bu yollardan birincisi doğal yollar aracılığı ile kas yapmak, bu yollardan ikincisi anabolik steroidler aracılığı ile kas yapmak ve bu yolların sonuncu takviye ürünler ile kas yapmaktır.
Takviyeler çeşitli sebeplerden ötürü doğal yollar ile kas yapamayan kişilerin anabolik steroid tüketiminden önce başvurdukları ürünlerdir. Takviye ürünler çok çeşitli özelliklere sahiptir. Vücutlarında ki kasları geliştirmek isteyen kişilerin sıklık ile kullandıkları takviyeler ve özellikleri şu şekildedir:
- Kreatin
Kreatin, vücudun doğal yapısında bulunan bir molekül türüdür. Bu molekül hem kaslar için hem de dokular için enerji sağlama görevini üstlenmektedir. Ek olarak kreatin kasların içerisinde bulunan sulu yapının miktarını arttırdığı için kasın bir anda şişmesini sağlayarak, kişiye hacim kazandırır.
- Protein Takviyeleri
Vücut içerisinde kas üretiminin sağlanabilmesi için vücuda alınan protein miktarının, tüketilen protein miktarından yüksek olması gerekmektedir. Yeterli ya da düzenli beslenemeyen kişiler, kaslı bir vücuda sahip olabilmek için sıklık ile protein takviyeleri kullanırlar.
- Kilo Alımını Sağlayan Takviyeler
Kilo alımının kas kitlesi üzerinde etkisi olup olmadığı hala araştırılmaktadır. Bu neden ile bu ürün hem kas kütlesini arttırmak isteyen hem de kilo artışı sağlamak isteyen kişiler tarafından kullanılmaktadır.
- Beta Alanin
Beta Alanin kas kütlesi üzerinde ki etkisini, düzenli kullanımda gösteren bir takviye ürünüdür. Ayrıca bu ürün vücut yorgunluğunun giderilmesi amacı ile de kullanılmaktadır.
- BCAA
BCAA, dallı zincirli aminoasitler grubunda yer almakta ve yapısında 3 ayrı aminoasit bulundurmaktadır. BCAA takviyesi, yeterli miktarda hayvansal protein alamayan kişilerin kullandıkları bir takviye ürünüdür.
- HMB
HMB takviyesi, vücut içerisinde oluşturulmuş olan kasların kaybolmasını engelleyen bir takviye üründür. Ayrıca bu ürün yeni kasların gelişmesine de yardımcı olmaktadır.
Kas Yapıcı Takviyelerin Kullanılması Zararlı Mı?
Kas yapan takviyelerin tüketilmesinin zararlı olma durumu halihazırda takviye ürün kullanan ya da çeşitli sebepler ile takviye ürün kullanımına başlayacak kişiler tarafından sıklık ile araştırılmaktadır.
Sporcu takviyeleri olarak da anılan bu ürünler üzerinde şimdiye kadar yürütülmüş olan herhangi birinde, takviye kullanımının zararlı olduğuna işaret eden bir veri ile karşılaşılmamıştır.
Anabolik Steroidler ile Kas Yapımı
Anabolik steroid tüketimi sonucunda kas yapılması, anabolik steroid ürünlerini kullanan birçok kişinin ulaşmak istediği amacı kapsamaktadır.
Anabolik steroid ilaçları çok farklı türlerde olabilmektedir. Ancak genel olarak anabolik steroidlerin her biri vücut gelişimine katkıda bulunmak amacı ile üretilmiştir. Vücut içerisinde oldukça fazla miktarda testosteron hormonunun girmesini sağlayan anabolik steroidler, bu sayede kişinin vücudunda kas kütlesi oluşumunu başlatır. İlaçların içeriğinde etken maddeler ve ilaçların kuvvetli bir yapıya sahip olması sayesinde, vücudun kas kütlesi hızlı bir şekilde artar ve kişinin vücudunda göz ile görülebilen değişikliklerin yaşanmasını sağlar.
Anabolik Steroidler ile Kas Yapılması Zararlı Mı?
Anabolik steroidler aracılığı ile kas yapmanın zararlı durumları oldukça fazladır. Ancak bu durumlar genel itibari ile doz aşımlarının gerçekleştiği ya da uzun süreli olarak anabolik steroid kullanımının gerçekleştiği durumlarda ortaya çıkmaktadır.
Anabolik steroidlerin insan vücudunda ortaya çıkardıkları bilinen hastalıklar şu şekiledir:
- Hipertansiyon
- Diyabet
- Testis küçülmesi
- Kolesterol
- Adet düzensizlikleri
- Sperm sayısında azalma
- Sperm kalitesinde düşüş
- Mide rahatsızlıkları
- Cilt sorunları
- Kanser çeşitleri
- Jinekomasti
- Organ yetmezlikleri
Protein Yönünden Zengin Besinler Nelerdir?
Protein oranı yüksek olan besinler, vücudun kas kütlesini arttırmak konusunda başrole sahiptirler.
İçerdiği protein miktarı yüksek olan besinler şu şekildedir:
- Kinoa
- Yulaf
- Bulgur
- Karides
- Balık
- Ton balığı
- Yumurta
- Brüksel lahanası
- Hindi göğsü
- Tavuk göğsü
- Yoğurt
- Çiğ badem
- Süt
- Kırmızı et
- Lor peyniri
- Peynir altı suyu
- Kabak çekirdeği
- Brokoli
- Yeşil mercimek